torsdag 29 mars 2012

Från påvens Kubabesök





-Penitenziagite!

4 kommentarer:

  1. Haha. Gud finns INOM OSS numer. Den vertikala bönen mot den allsmäktige fadern har ersatts av immanent kontemplation.

    SvaraRadera
  2. Är Vatikanen informerad om detta?

    SvaraRadera
  3. Jag vet inte, men dess företrädare torde nog ha hängt med i utvecklingen en del och noterat hur den transcendente fadern gradvis tycks ha ersatts av - eller åtminstone kombinerats med - en mer immanent och personlig gudsbild. Kanske gäller detta många samhällen i gemen men inte de katolska, dock. Å andra sidan behöver de sina medlemmar i sekulariseringens tidevarv, och kan inte attackera det omgivande samhället alltför mycket - en viss anpassning krävs nog.

    SvaraRadera
  4. Nej, precis. Katolska kyrkans raison d'etre är ju inte gud, utan just kyrkan, eller rättare sagt: kyrkan som den enda rätta manifestationen av gud på jorden i detta nu, alltså som den världslige manifestationen (i brist på ett lämpligare uttryck) av den transcendente fadern.

    Fast om det är några som inte hängt med i den utvecklingen så verkar det ju vara ateister/"humanister". Ja, och alla andra som har något att förlora på det, typ katolska kyrkan.

    SvaraRadera