torsdag 3 juni 2010

Helt osökt började jag tänka på Robert Broberg.

En av de saker som förvånar mig med hela den här båt-till-Gaza-grejen är: fyfan vad klantiga israelerna är. Alltså, nu menar jag inte som att "de borde ha fattat att en sån här grej skulle slå tillbaka" utan snarare menar jag, hur kan ett land, ett folk och en militärmakt som i ca 60 år har krigat mot ett folk som till största delen har varit beväpnade med stenar, molotov cocktails och handeldvapen inte ha kunskapen och möjligheten att borda och ta kontrollen över ett skepp fullastat med arga hippies beväpnade med kvastskaft?

Alltså, såhär:

IDFs specialstyrkor gör rutinmässigt razzior och attacker långt inne på fientligt territorium, mot ställen där riktiga terrorister med riktiga vapen och riktig träning befinner sig och gömmer sig. Och ofta lyckas de med hela spektaklet utan att skjuta ihjäl typ allt som rör sig.

IDF har rutinmässigt slagit ner upplopp och uppror med hjälp av gummikulor, tårgas och vattenkanoner sen iaf 80-talet. Med dödsoffer som följd, men inte så många och så snabbt.

IDF och Israel har bland de bästa underrättelsetjänsterna och säkerhetstjänsterna i världen.

Sea Shepard har vid ett flertal tillfällen stoppat valfångstfartyg utan att avfyra en enda kula. Gamla israeliska militärer har uttalat sig och sagt att det inte hade varit några problem att skjuta sönder propellrarna på Ship to Gaza-jollarna.

Alltså, en av världens bäst utbildade, bäst utrustade, mest erfarna militärstyrkor som rutinmässigt bekämpar och omhändertar några av världens bäst utbildade, bäst utrustade och mest erfarna terrorister ska stoppa ett skepp. Och dödar hur många? Alltså, vad hände? Antingen så hade de planerat att skjuta hej vilt eller så skickade dom in någon from av PRAO-elever.

Är det någon annan som tycker att det är märkligt att man hittar en "vapengömma" på en båt där folk försvarar sig med påkar? Känns det inte som att om man ska smuggla vapen till Gaza så gör man det inte på en båt som man vet kommer bli stoppad? Känns det inte som att om man smugglar vapen och ska försvara den lasten så gör man det med vapnen man smugglar och inte med städutrustning och köksredskap? Eller? Har jag missat något? Jag är inte så insatt i sjöröveri of the 21st century.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar